Beste bezoeker
Mylamp is tijdelijk gesloten !

Vanaf heden tot medio september combineren wij de vakantiesluiting met een bedrijfsverhuizing.

Reeds lopende bestellingen worden uiteraard nog gewoon netjes afgehandeld.
0
Bel: +31 (0)46 47 43 168 (ma - vr 9:00 - 17:00 uur)

Hoe sluit ik een grondspot waterdicht aan? 3 tips om vocht te voorkomen

Grondspots voor in de tuin zijn er in alle soorten en maten.  Om de juiste keuze te maken, is het van belang om te weten wat het doel is van de spotlamp. Spots kunnen worden gebruikt om een boom of struiken uit te lichten of om de muur van het huis te accentueren. Vaak worden grondspots ook gebruikt als padverlichting of om je terras sfeervol te maken. De verschillen in spotjes voor in de tuin en haar toepassingen zullen we in een andere blog toelichten en ons nu richten op veel gehoorde vragen dat in relatie staan tot het juist monteren van de inbouw grondspot.


TIP 1 : Gebruik Soepele Neopreen kabel

Een veel gehoord probleem is condensvorming in de spot. Door de warmte in de spot wordt vocht aangetrokken uit de grond. Meestal is de oorzaak een niet goed afgesloten wartel bij de kabelinvoer. De spot was toch goed aangesloten op de grondkabel, denk men vaak? En dat is ook zo, maar door de warmte in de spot kan de grijze grondkabel een fractie krimpen, waardoor de wartel niet meer goed afsluit rondom de kabelinvoer. Om dit probleem te voorkomen of op te lossen, adviseren wij altijd het gebruik van soepele rubberkabel (neopreen).

Met het gebruik van een waterdichte gietmof wordt de rubberkabel ondergronds verbonden met de grijze grondkabel. Een gietmof is de kabeldoos waarin u 2 of meerdere kabelverbindingen maakt en deze afgiet met hars zodat deze waterdicht zijn en blijven ook ondergronds.

 

TIP 2 : Plaats de grondspot niet in een kuil en doe er grind of kiezels onder

Regenwater moet altijd goed weg kunnen en als de lamp in een kuil ligt, kan er water op het armatuur blijven liggen. Daarnaast dient de grondspot in grind geplaatst te worden. Met plusminus 10 cm aan de zijkant en 30 cm grind aan de onderkant van het armatuur is de waterafvoer ideaal. Grind voert water af, terwijl bijvoorbeeld zand water vast houdt.

 

 

TIP 3 : Kies altijd voor een hoge waterdichtheid klasse ( IP67 )

Het verlichten van uw tuin of terras met grond inbouwspots kan met een variëteit aan armaturen. Zorg er altijd voor dat u bovenstaande tips hanteert en koop alleen grondspots met een hoge waterdichtheids classificatie. Op deze manier heeft u lang plezier van uw buitenlampen. Let ook bij het monteren op het juiste gebruik van de rubber afdichtingsring tussen de deksel (bovenkant) en de behuizing. 

 

Auteur: Tom Hardy

Tom is oprichter van MyLamp.

Naast het samenstellen van collecties voor de webshop en winkel, bezoekt hij beurzen, ontwerpers en fabrikanten.

Zijn passie  is het zoeken naar nieuw en origineel design.

Favoriete Lamp: Bergamo Led (Lucide)

Bekijk hier het assortiment
Boven Terug naar boven
Klantenservice Inloggen CONTACT